lab / Tribuna Publica

Inzending Binnenhof InsideOut

BinnenhofInsideout

Het kloppend hart van onze democratie wordt vanaf 2020 gerenoveerd. Het Binnenhof is de plek waar Nederland vorm kreeg en door de eeuwen heen bleef veranderen. Voor deze competitie werd gevraagd om dit iconische complex tijdens de verbouwing méér in plaats van minder zichtbaar te maken.

Tribuna Publica is een platform voor educatieve en culturele activiteiten. Gedurende 5,5 jaar verdwijnt het Binnenhof niet van het toneel maar verschijnt het juist. 800 jaar geschiedenis wordt hier tentoongesteld door Museum Binnenhof in het hart van het project.
De buitenlaag, de huid, wordt het buitenhof waar pasant, bezoeker en toerist kunnen verblijven en zich vergapen aan de bouwwerkzaamheden, pootje baden of de schaatsen onderbinden.
Maar Den Haag is niet alleen het Binnenhof, en daarom nodigen we ook kunstenaars buiten het hof hier uit om hun kunsten te laten zien.
Vanaf de tribune wordt het platform een podium voor alle kunsten.

Het hart
Het hart van het project is het Museum Binnenhof, hier is zichtbaar wat de geschiedenis, de rol en de werkzaamheden zijn van de verschillende departementen die het Binnenhof heeft.
De wanden zullen geprint doek zijn waarin voor jong en oud informatie wordt gegeven. Thema’s zoals bijvoorbeeld: Wat is de rol van het Binnenhof, wat doet de Raad van State en wie was Suze Groeneweg komen hier aan bod. De ruimte zelf is daarnaast een informele plek waar les gegeven kan worden, gedebatteerd door leerlingen, en de opfriscursus voor ouders die het denken wel allemaal zo goed te weten.

De huid
Dit wordt de nieuwe hotspot voor Den Haag, hier kom je op de vrijmibo je favoriete tweedekamerlid tegen. In de zon of in de sneeuw, dit is de nieuwe publieke plek waar iedereen rondhangt. Is het een terras, een aanlandplek, een podium? Jij mag het zeggen! Deze plek wordt daarnaast ook superleuk geprogrammeerd door de culturele sector.

De ogen
Een podium heeft een plek nodig voor zijn toeschouwers. De tribune creërt een plek voor toeschouwers om te genieten van een optreden, boek, zon of een partijtje patience. Op de wand die erachter ontstaat wordt het affiche van het culturele programma geplaatst en de ontwikkelingen van het binnenhof getoond.

Hoe en wat
Doel was om een sterke simpele ruimtelijke vorm te vinden die de complexiteit van het Binnenhof inzichtelijk maakt voor de toeristen, de stad en haar bewoners en tegelijkertijd als een sociale ontmoetingsplek fungeert.
Daarnaast hadden we als streven dat het gemakkelijk te realiseren moet zijn. Op het podium, pontons die aan elkaar worden gemaakt, komt een vloer met geprint waterbestendig zeil. De wanden worden door middel van een steigerconstructie in elkaar gezet, daaromheen wordt zeil gespannen, buitenkant in een kleur, de binnenzijde toont het Museum Binnenhof.
Omdat de verbouwingswerkzaamheden ons wel eens in de weg zullen zitten, hebben we een foefje bedacht, zo is het mogelijk om het gehele ponton te verplaatsen. Het drijft namelijk gewoon.
Alles is demontabel en herbruikbaar, handig als er wat kapot gaat, maar ook als na 5,5 jaar het Binnenhof klaar is en de Tribuna Publica hóp naar een andere mooie plek kan (maar stiekem denken we dat iedereen wil dat hij daar blijft liggen).