work / Overnachten in een letter

Amsterdam Botel (door MMX-architecten)

Gemaakt door MMX- architecten en Jord den Hollander. Ten tijde van het ontwerp was Bram van den Heuvel projectmedewerker van het uitvoeringsontwerp en ontwerp en uitwerking van het intereur van de letter E

“Hoe kan je de uitstraling van de hotelboot in het IJ verbeteren zodat het aansluit bij de dynamiek en creativiteit van het NDSM terrein in Amsterdam-Noord?”

Dat was de vraag die Botel-eigenares Sandra Chedi in 2011 voorlegde aan MMX-architecten. Samen met cineast en architect Jord den Hollander werd een gedurfd plan ontwikkeld. Vijf 6,5 meter hoge hotelkamers vormen als enorme speelgoedletters het vrolijke silhouet B O T E L.
Dankzij de Rode letters heeft de witte hotelboot een spraakmakend accent gekregen dat refereert aan de schoorstenen van de oceaanstomers die hier ooit van de helling liepen.

Voor de interieurs van de letters bedacht MMX het plan om verschillende ontwerpers uit te dagen. Richard Hutten ontwierp een halfpipe in de B, Ronald Hooft (PrastHooft) liet zich inspireren door het boek l’Histoire d’O voor de O en architecte Moriko Kira maakte van de L een oase van rust. In de E ontwierp Jord den Hollander de kleinste bioscoop van Nederland, en MMX-architecten zagen in de bovenkamer van de T de captain’s room voor Botel.