work / Herbestemming loods Amsterdam

Joolz Hoofdkantoor (door Space Encounters)

Joolz hoofdkantoor Amsterdam ontworpen door Space Encounters. Ten tijde van het ontwerp en uitvoering was Bram van den Heuvel hierbij betrokken als  projectarchitect.

Een voormalig oude onderdelenfabriek aan de Distelweg in Amsterdam Noord is getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van kinderwagenfabrikant Joolz.
Het gebouw van 1500m² bestond vroeger uit een opslagloods en een kantoor.

Space Encounters won de pitch om het nieuwe JOOLZ-hoofdkantoor te ontwerpen en bouwen in een voormalig machinefabriek in Amsterdam-Noord. Joolz is als ontwerper en fabrikant van wandelwagens een groeiend Nederlands bedrijf uit Amsterdam dat dingen anders wil doen. Joolz heeft een sterke ideologische agenda als het gaat om verantwoord ondernemen. De key van het nieuwe ontwerp moest hun kernwaarde zijn: Positive design, wat zich kenmerkt door innovatie, duurzaamheid en transparantie.

Het nieuwe kantoor is 1.600m² groot en in gelegen in het ontwikkelingsgebied van Amsterdam-Noord en bestaat uit een ruime industriële hal en een kantoorgebouw.
De kwaliteit en het karakter bevinden zich in de grote hal maar is deze niet zichtbaar voor voorbijgangers door de positie van het kantoorgebouw. Door de gesloten structuur te verbreken door alle muren tussen de loods en kantoor te verwijderen is er een grote transparante ruimte ontstaan welke zichtbaar is vanaf de straat. De gevel is door de nieuwe grote openingen zijn middelmatige uiterlijk als kantoor  kwijt en door de nieuwe beglazing onder een hoek te plaatsen is de transparantie en zichtbaarheid en toetreding van daglicht van het kantoor verbeterd.

Op de plek waar daklichten waren hebben we grote binnentuinen gemaakt met daarin tropische beplanting. Deze binnentuinen zijn zichtbaar vanaf elke plek in het gebouw. Hierin zijn unieke werk- en ontmoetingsplekken gerealiseerd. De loods huisvest verschillende functies zoals restaurant, keuken, overlegplekken en sportruimte.
Het kantoor gedeelte is functioneel een pragmatisch opgezet in een open structuur. Functionele elementen zoals pantry’s, kopieruimte etc zorgen voor scheiding van de verschillende afdelingen. De gekozen materialen voor interieur en kantoormeubilair zijn neutraal.

Link naar project website

Winnaar Next Step Award 2017
Winnaar Gebouw van het Jaar 2017, categorie stimulerende omgeving
Winnaar interieurbeplating van het Jaar 2017
Winnaar The International Architecture Award 2017
Genomineerd voor de Geurt Brinkgrve Bokaal 2017
Genomineerd voor de Arc Awards 2016

foto’s zijn gemaakt door Jordy Herfst en Charlotte Odijk