work / Assendelft

Voor een opdrachtgever zijn we gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor nieuwbouw op hun bestaande kavel.

De omgeving kenmerkt zich door lintbebouwing met mooie doorzichten de polder in.

De wens was een grote woning met aandacht voor uitzicht en privacy.

Dit soort type volumes zijn in de omgeving vooral in de vorm van Noord-Hollandse stolpboerderijen te vinden en hebben een groot aandeel in het bestaande erfgoed.
Zowel in de omgevingsvisieĀ  als ontwerp van een woningontwerp leent deze typologie zich goed. Daar waar onbenutte hoogte en beperkt toetreden van daglicht als vaak voorkomend probleem word ondervonden hebben wij hier oplossingen aangedragen waarbij juist de hoogte word geaccentueerd en extra daglicht wordt toegevoegd door het maken van een opening midden in de woning. Zo ontstaan een open en lichte woning met de mogelijkheid van het maken van een vide met hierin een binnentuin. Het glas is voorzien van zonwering om teveel opwarming te voorkomen.
De privacy wordt gewaarborgd door de typisch vorm van de stolpboerderij te behouden aan de voorzijde met relatief kleine ramen en plek te realiseren voor parkeren. Aan de achterzijde is de gevel juist open gemaakt om optimaal van het uitzicht en de zon te kunnen genieten.
Twee grote honden hebben een eigen plek gekregen in de woning die verbonden is met de tuin.

Gekozen materialen zijn herkenbaar in de omgeving en het ontwerp zou (bij beschikbaarheid) duurzaam gebouwd kunnen worden door hergebruik van baksteen, dakpannen en houtconstructie. Wat betreft energiegebruik is er gekozen om zonnepanelen te plaatsen opĀ  bijbehorende en een warmtepomp te installeren tbv de vloerverwarming. Het ontwerp is grotendeel circulair op te bouwen doordat de houten constructie demontabel gerealiseerd kan worden.

 

 

 

De stolpboerderij als concept vormt de basis van het ontwerp