work / Giethoorn

Type project | Kerk
Locatie | Overijssel
Opdrachtgever | Doopgezinde Vermaningskerk
Periode | 2020-2021
Status | Definitief ontwerp

Wij hebben de opdracht mogen krijgen van het bouwteam van de Doopsgezinde Vermaningskerk om het ontwerp voor de vernieuwing van de kerk vorm te geven en coördineren. Onder leiding van Pim van Dijk (designs) zijn de eerste stappen en schetsen gezet en zijn door ons verder opgepakt en uitgewerkt.

Zowel binnen als buiten zijn aan dit Rijksmonument subtiele verbeteringen toegepass om de kerk weer terug in de maatschappij te zetten en plek te geven voor de historie van de kerk, de plek en zijn gebruikers.

De entree is vernieuwd met glazen deur zodat duidelijk vanaf buiten zichtbaar is dat iedereen welkom is en binnen mag komen. De kerk is naast een plek voor zijn kerkgangers maar nu ook voor de buurt en passanten geworden.

De kerkzaal is geheel nieuw geschilderd, techniek tbv verstaanbaarheid en duurzame verbeteringen zijn toegepast op gebied van verlichting en installaties.
De leerkamer is geheel vernieuwd conform de originele kleuren en ornamenten. Hier is een plek gecreëerd om samen te komen en te leren van geschiedenis van de kerk.

De kerkenraadskamer is ingericht als museum met originele inrichting en gebruiksartikelen.

Door de gehele kerk en nevenruimtes wordt het verhaal van de kerk middels een expositie verbeeld.

 

 

Het rijksmonument is een eenvoudige bakstenen in 1871 in sobere late “Waterstaatsstijl” opgetrokken Doopsgezinde Vermaning, onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en te rechterzijde van de hoofdingang steen met opschrift. Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eiken-gehoute preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en orgeltje uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.