work / Doopsgezinde Gemeente Giethoorn

Vernieuwing Rijksmonument uit 1871

Type project | Kerk
Locatie | Overijssel
Opdrachtgever | Doopgezinde Vermaningskerk
Periode | 2020-2021
Status | Definitief ontwerp

Wij hebben de opdracht mogen krijgen van het bouwteam van de Doopsgezinde Vermaningskerk om het ontwerp voor de vernieuwing van de kerk vorm te geven en coördineren. Onder leiding van Pim van Dijk (designs) zijn de eerste stappen en schetsen gezet en deze zullen door ons verder worden opgepakt en uitgewerkt.

Zowel binnen als buiten zullen wij aan dit Rijksmonument subtiele verbeteringen toepassen om de kerk weer terug in de maatschappij te zetten en plek te geven voor de historie van de kerk, de plek en zijn gebruikers.

De kerk zal vriendelijker worden en mensen naar binnen willen uitnodigen om de nieuwe expositie te bekijken en het vernieuwde interieur in orginele stijl te laten zien.

In samenwerking met landschapsontwerper, welstand, kerkgemeente, museum Giethoorn en overkoepelend Pim van Dijk zullen wij dit project komende tijd verder ontwikkelen.

Eenvoudige bakstenen in 1871 in sobere late “Waterstaatsstijl” opgetrokken Doopsgezinde Vermaning, onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en te rechterzijde van de hoofdingang steen met opschrift. Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eiken-gehoute preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en orgeltje uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.